Skip links

Συμμετοχή σε ημερίδα του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Ιταλία

Την στιγμή που η Ιταλία μπαίνει ξανά σε προεκλογικούς ρυθμούς και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλης της Ε.Ε. επηρεάζοντας άμεσα και την Ελλάδα, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος της ΔΗ.ΣΥ. Γιώργος Αρβανιτίδης βρέθηκε στο Μιλάνο καλεσμένος του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Ιταλίας
Εκεί είχε την ευκαιρία να συζητήσει σειρά θεμάτων από κοντά, με Ιταλούς αιρετούς και την εκεί ελληνική κοινότητα στις 24 Μαΐου 2018 στην Μητροπολιτική Πόλη του Μιλάνου σε μια σπουδαία εκδήλωση του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Ιταλίας. Μετά από την τιμητική πρόσκληση του προέδρου του Ινστιτούτου Νικόλαου Φράγκου παρουσίασε τις ενεργειακές δυνατότητες Ελλάδας και Ιταλίας ως των δυο ενεργειακών πυλώνων της νέας Ενεργειακής Ένωσης και την σημασία των δυο χωρών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Αρβανιτίδη με τίτλο:

Ελλάδα και Ιταλία, οι ενεργειακές πύλες της Ευρώπης

 

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (ΕΜΙ) και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Νικόλαο Φράγκο για την ευκαιρία που μου δίνουν να είμαι σήμερα μαζί σας, εδώ στο Μιλάνο, σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση.

 

Δέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του φίλου Νίκου και θεωρώ τιμή μου να συμβάλω με κάθε τρόπο στους στόχους του ΕΜΙ.

 

Είναι εξαιρετικά σημαντική η προσπάθεια του ΕΜΙ για τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα είναι αφιερωμένος στην ανάπτυξη και προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού στο εξωτερικό.

Η ιστορία δείχνει ότι, όταν υπήρχε μια γόνιμη σύνδεση της μητέρας πατρίδας με την Διασπορά, μόνο θετικά αποτελέσματα είχαμε.

 

Και αυτή η προσπάθεια αποκτά τον συμβολικό χαρακτήρα, μιας αναγεννησιακής προσπάθειας, που μπορεί να ξεκινήσει εδώ στην Ιταλία, σε μια εποχή μάλιστα που οι ευρωπαϊκές αξίες βρίσκονται σε οπισθοχώρηση.

 

Οι ευρωπαϊκές αξίες που οικοδομήθηκαν πάνω στις αξίες του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού και ασπάζομαι πλήρως το όραμα του ΕΜΙ που πολύ εύστοχα έχει τον τίτλο «Ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας».

 

Ελλάδα και Ιταλία έχουν ένα ειδικό βάρος, όχι μόνο στην ευρωπαϊκή, αλλά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παιδεία.

Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ, πέρα από τη σημασία της πολιτιστικής διάστασης, και στην ενεργειακή διάσταση.

 

Πόσο χρήσιμες δηλαδή μπορούν να φανούν οι δυο χώρες για τη νέα Ενεργειακή Ένωση που οικοδομείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν πέρα από πολιτιστικούς πυλώνες της Ευρώπης και ενεργειακοί πυλώνες, ή αν θέλετε ενεργειακές πύλες για πιο ασφαλή και καθαρή ενέργεια στην Ε.Ε.

 

Ήδη μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις μπαίνουν στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών στην Ελλάδα, όπως ο σιδηρόδρομος και το φυσικό αέριο.

 

 

Ειδικά στον χώρο των υποδομών της ενέργειας τα έργα που είναι σε εξέλιξη είναι τεράστιας σημασίας και αναδιαμορφώνουν ολόκληρο τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

 

Ο στόχος αυτών των μεγάλων ενεργειακών έργων και επενδύσεων είναι διπλός, με αμφίπλευρα κέρδη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία, και κατ’ επέκταση την Ε.Ε.

 

Από την μια πλευρά, η Ελλάδα παύει να είναι μια ξεκομμένη ενεργειακά νησίδα από τα δίκτυα της Ε.Ε. και από την άλλη, η Ευρώπη θέλοντας να αποφύγει ενεργειακές ομηρείες τύπου Ουκρανίας πριν λίγα χρόνια, διαφοροποιεί τις ενεργειακές πηγές και διελεύσεις μέσω της Μεσογείου.

 

Πιο αναλυτικά, τρία είναι τα έργα άμεσου ελληνοιταλικού ενδιαφέροντος που θα μας καταστήσουν τις ενεργειακές πύλες της Ευρώπης.

TAP

Ο αγωγός ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα και αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς τις αγορές της Ευρώπης.

 

Το εν εξελίξει έργο που είναι καίριας, στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, μπορεί να τροφοδοτεί με κάθετους διασυνδετήριους αγωγούς αμφίδρομης ροής τις αναπτυσσόμενες ενεργειακές αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

 

Ο αγωγός ΤΑΡ αποτελεί μέρος του «Νοτίου Διαδρόμου» (Southern Corridor) και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το αζέρικο κοίτασμα Shah Deniz II και, μέσω Ελλάδος, Αλβανίας και Αδριατικής, θα καταλήγει στη νότιο Ιταλία στην Απουλία.

 

Προβλέπεται σύνδεσή του τόσο με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδος – Βουλγαρίας (IGB), όσο και με τον υπό σχεδιασμό αγωγό Ιονίου – Αδριατικής (IAP – Ionian Adriatic Pipeline), για τον εφοδιασμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Η κατασκευή του ελληνικού τμήματος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και έχει ήδη ολοκληρωθεί το 70% του κατασκευαστικού έργου.

 

Στόχος είναι να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία αρχές του 2020.

 

Με το έργο αυτό ουσιαστικά ανοίγει ο Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου, βελτιώνοντας αποφασιστικά τις προοπτικές ασφάλειας εφοδιασμού στην Ε.Ε.

 

 

Ο αγωγός ΤΑP στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία και τις διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων, δηλαδή σημαντικών έργων που υλοποιούνται με ταχείες και κατά προτεραιότητα διαδικασίες.

 

Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι 878 χλμ. από τα οποία τα 550 χλμ. είναι σε ελληνικό έδαφος, όπου ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες σε περίπου 520χλμ. της διαδρομής του αγωγού, ενώ έχουν συγκολληθεί 460χλμ σωλήνων.

 

Στο τμήμα του ΤΑΡ στην Αλβανία, έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες σε περίπου 168 χλμ της διαδρομής του αγωγού και έχουν συγκολληθεί 157χλμ. σωλήνων.

 

 

 

Αναφορικά με το ιταλικό τμήμα του αγωγού TAP, τον Οκτώβριο 2016, υπεγράφη από το ιταλικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Επιβεβαίωση Συμμόρφωσης (Verification of Compliance-VoC) με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Environmental Impact Assessment-IEA), αναφορικά με τη μεταφορά και αποθήκευση αρχικά 200, από συνολικά 2.000, ελαιόδεντρων και παρά τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις το έργο προχωράει και σε εσάς εδώ.

 

Για το εν λόγω έργο υπάρχει και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με χορήγηση δανείου 1,5 δισ. ευρώ, η οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στις 6.2.2018.

 

 

 

 

 

ΙΑΡ

Ο αγωγός φυσικού αερίου Ιονίου – Αδριατικής (Ionian Adriatic Pipeline – ΙΑΡ), ο οποίος προβλέπεται να είναι αμφίδρομης ροής, και μήκους 515 χλμ., θα διατρέχει την ανατολική ακτή της Αδριατικής και προβλέπεται να ενωθεί με τον ΤΑΡ στο Φιέρι της Αλβανίας και μέσω Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, θα καταλήγει στο Split της Κροατίας.

 

EAST MED

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα μεταφέρει, υποθαλάσσια και χερσαία, φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω Ελλάδος, στην Ιταλία μέσω του αγωγού του Ποσειδώνα (Poseidon Pipeline)και πέραν αυτής.

 

 

 

Στις 5.12.2017, στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της 2ης Συνόδου Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ υπεγράφη, παρουσία εκπροσώπων του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας, σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης για την κατασκευή του αγωγού.

 

Στην Κοινοπραξία του έργου μετέχουν η ελληνική ΔΕΠΑ και η γαλλο-ιταλική Edison.

 

Η υπογραφή του Μνημονίου εκτιμάται ότι συνιστά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ωρίμανσης του EastMed, καθώς με την υπογραφή του τα τέσσερα κράτη αναγνωρίζουν ότι υπάρχει εν δυνάμει project επί του οποίου δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση και υλοποίηση του.

 

Στόχος των τεσσάρων κρατών είναι να υπογραφεί, εντός του 2018, τετραμερής διακρατική Συμφωνία για το έργο.

 

Η υποστήριξη του αγωγού από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η χρηματοδότησή του προσδίδει περαιτέρω δυναμική προόδου.

 

Παράλληλα, στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων αλλά δρομολογούνται και έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με υποθαλάσσια καλώδια όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ (EuroAsia Interconnector) και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου (EuroAfrica Interconnector).

 

Τα ενεργειακά αυτά έργα υπηρετούν τους στόχους που έχει βάλει η Ε.Ε. για ασφαλή εφοδιασμό και μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία μέσω καθαρών πηγών ενέργειας.

 

 

Στο πολύ προσεχές μέλλον οι δυο χώρες, Ελλάδα και Ιταλία ίσως κληθούν να μεταφέρουν προς την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, μέσω των δικτύων τους και ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Βόρεια Αφρική.

 

Κάτι τέτοιο είναι ακόμα υπό μελέτη και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της τεχνολογίας στα φωτοβολταϊκά αλλά και από τις πολιτικές εξελίξεις στους νότιους γείτονές μας.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν είχαν πάντα τις καλύτερες σχέσεις, στο παρελθόν, αν θυμηθούμε και τον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1941.

 

Οι σχέσεις μας όμως έχουν εξελιχθεί σε υποδειγματικές σχέσεις, και σχέσεις πρότυπο θα έλεγα, καθώς η Ιταλία είναι ο καλύτερος γείτονας που έχουμε.

 

Προσπάθησα να σας παρουσιάσω μια αισιόδοξη προοπτική για τις δυο χώρες, όπου η στενότερη συνεργασία και η ενεργειακή διασύνδεσή μας, θα αποβεί εις όφελος ολόκληρης της Ε.Ε.

 

Μια προοπτική που θα ενδυναμώσει τη θέση Ελλάδας και Ιταλίας, δίνοντας λύσεις στα ενεργειακά ζητήματα της Ευρώπης και καθιστώντας μας πιο απαραίτητους από ποτέ στη νέα Ευρώπη.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.