Skip links

Το Πεντελικό Όρος χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη και επαγρύπνηση, όχι νέα λατομεία και ασυδοσία

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ο Γιώργος Αποστολόπουλος, Γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συμμετείχαν στην εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Διονύσου με σκοπό την ενημέρωση και τη συζήτηση για τα Λατομεία στο Πεντελικό Όρος, όπου και τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Ο κ. Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, όπου θα συνδιαμορφώσουν προτάσεις σε θέματα Δημοκρατίας, ίσων ευκαιριών βιώσιμης ανάπτυξης, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος κ.α.. Θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτικές της Κυβέρνησης στα καίρια ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, από το σκάνδαλο των υποκλοπών μέχρι την αισχροκέρδεια και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μεγάλους – λίγους και εκλεκτούς – στην Ενέργεια. 

Σε όλα αυτά, ο πολίτης έδειχνε δυστυχώς μέχρι χθες ανοχή. Ανοχή σε φαινόμενα αδικίας και ασυδοσίας. Σήμερα και μέρα με την μέρα που περνάει, αυτή η ανοχή οφείλει να γίνει δημοκρατική ανατροπή. Για να οδηγηθούμε μέσα από την δίκαιη πράσινη μετάβαση σε μια βιώσιμη ανάπτυξη με ανθεκτικότητα.

Ο βουλευτής συνέχισε την ομιλία του επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών που προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους πολίτες και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για την προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανθεκτικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Οι πολίτες δικαίως ζητούν, μεγαλύτερο έλεγχο για περιβαλλοντική συμμόρφωση κάθε δραστηριότητας και κάθε χρήσης, σε κάθε βήμα. Απαιτούν επίσης και αυξημένο κοινωνικό και περιβαλλοντικό μέρισμα.

Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει το φυσικό πλούτο της Ελλάδας ως πολύτιμο πόρο και συγκριτικό πλεονέκτημα Βιώσιμης Ανάπτυξης και όχι ως τροχοπέδη ανάπτυξης. Οι νέες συνθήκες των πολλαπλών κρίσεων (οικονομική, υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή) μας οδηγούν στην ανάγκη να ξανα-ορίσουμε όλο αυτό το πλέγμα των σχέσεων περιβάλλοντος, ανάπτυξης και υγείας του ανθρώπου. Και στην προστασία του περιβάλλοντος δεν χωρούν εκπτώσεις.

Ο κ. Αρβανιτίδης αναφερόμενος στην ερώτηση που κατέθεσε τον Μάιο του 2021 για τη δημιουργία νέων λατομείων στο Πεντελικό όρος, υπογράμμισε ότι τότε δεν πήρε καμία απάντηση, ενώ την ίδια ώρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε την διενέργεια ερευνητικών εργασιών για την διαπίστωση ύπαρξης μαρμαροφόρων κοιτασμάτων στη θέση «Βαθειά Χούνη, Άνω Ραπεντώσας» της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου σε συνολική έκταση 804 στρεμμάτων. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι επανήλθε με δεύτερη ερώτηση τον Φεβρουάριο του 2022, και η μόνη επί της ουσίας απάντηση που πήρε ήταν από την κα. Μενδώνη η οποία ανέφερε ότι: «…η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική». 

Την ίδια στιγμή όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις απαντήσεις της ανέφερε ότι «…όσον αφορά στα αναδασωτέα τμήματα που ανήκουν στις εκτάσεις για τις οποίες δόθηκε η έγκριση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνει άρση της αναδάσωσης.». Πρόκειται για ένα πολιτικο-διοικητικό αλαλούμ τόνισε ο κ. Αρβανιτίδης.

Ο θεσμός «απάτητα βουνά» όσο και καλές προθέσεις να έχει, δεν αρκεί και προβληματίζει. Δεν αποτελούν «πράσινη» πολιτική τα πειράματα περιβαλλοντικής προστασίας των βουνών, α λα καρτ. Δυστυχώς, ακόμα και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να περιέχουν θετικά στοιχεία φαίνεται να υποκρύπτουν απλά και μόνο επικοινωνιακούς σχεδιασμούς.

Και όλες αυτές οι αποφάσεις για την προστασία των βουνών και των δασών μας θα πρέπει να υποστηριχθούν όχι μόνο από τις τοπικές αρχές και τις κοινωνίες αλλά και από τα δασαρχεία. Τα ανταποδοτικά τέλη των δραστηριοτήτων με βαριά περιβαλλοντική όχληση πρέπει να αυξηθούν προς τους πολίτες των περιοχών αυτών. Οι Δασικές Υπηρεσίες από την άλλη πλευρά, με τις σημερινές ελλείψεις και με αμφισβητούμενο ρόλο δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ολοκλήρωσε την εισήγησή του τονίζοντας την ανάγκη του Πεντελικού όρους, του βασικού πνεύμονα του Λεκανοπεδίου, σε αναπλάσεις των ανενεργών λατομείων, δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, χώρων αναψυχής και αθλητισμού, αναρριχητικού κέντρου, καθώς και χώρων ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού του. 

«Σήμερα είναι η ώρα να μετατρέψουμε τις πληγές του χθες, σε πρόκληση του Σήμερα, σε Αλλαγή για το μέλλον. Η κυβέρνηση αντί να βάλει κανόνες στην αγορά, κανονίζει τους παίκτες της αγοράς. Είναι στο πλευρό των λίγων και ισχυρών και πολιτεύεται εις βάρος των πολλών. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καλεί τους πολίτες να σταματήσουν την αδικία και τη ασυδοσία με τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις τους. Και η διαχείριση του ζητήματος των λατομείων είναι άλλο ένα ακόμη ζήτημα όπου με κοινή δράση και πίεση μπορέσαμε να σταματήσουμε την αδικία και την ασυδοσία στην περιοχή αυτή, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση για να μην δούμε ξανά νέα ανοσιουργήματα στο Πεντελικό όρος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

   

Αφήστε ένα σχόλιο