Skip links

«Ξεκολλήστε το πολεοδομικό σχέδιο για το βιομηχανικό πάρκο στο Καλοχώρι…»

Στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης κάνοντας ειδική αναφορά στα προβλήματα που έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια στην βιομηχανική περιοχή Καλοχωρίου ζητώντας από τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη αν θέλει να ενδιαφερθεί να «ξεκολλήσει» το πολεοδομικό σχέδιο που είχε παραδώσει έτοιμο ο κ. Αρβανιτίδης από την εποχή που ήταν Δήμαρχος και να υπάρξει επιτέλους η κατάλληλη οδική σύνδεση.

Ο κ. Αρβανιτίδης με αφορμή τις ρυθμίσεις για την βιομηχανική περιοχή στα Οινόφυτα έθεσε ερωτήματα για την απουσία διαβούλευσης και την αρνητική στάση του Δήμου της περιοχής και υπογράμμισε τα ζητήματα που προκύπτουν από την ιδιωτική πολεοδόμηση που προωθεί η Κυβέρνηση που θα ωφελούν λίγους και εν αγνοία πολλών ιδιοκτητών γης στην γειτνιάζουσα περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτίδης σημείωσε ότι αρκετές επιμέρους ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση και διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, το βασικότερο όμως μέτρο που θα βοηθούσε την αγορά, σε αυτή την συγκυρία της υγειονομικής κρίσης, είναι να σταματήσει η Κυβέρνηση τις παλινωδίες με τις ανέμελες εξαγγελίες, για το «άνοιξε – κλείσε» των καταστημάτων και των δραστηριοτήτων.

«Σταματήστε να δίνετε ημερομηνίες για άνοιγμα δραστηριοτήτων παριστάνοντας και υποκαθιστώντας τους ειδικούς και μετά να τις παίρνετε πίσω. Σταματήστε να δίνετε προβλέψεις και συνεντεύξεις για το πότε ανοίγει και τι ανοίγει, γιατί κάνετε εξαγγελίες που αυτοδιαψεύδονται και προκαλείτε σύγχυση στον εμπορικό κόσμο όπως πριν 10 ημέρες στην Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη. Μόνο κακό κάνουν αυτά τα «μπρος-πίσω» τόσο στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του 3ου κύματος της πανδημίας, όσο και στην οικονομία. Η επανέναρξη του λιανεμπορίου, όπως και άλλων κλάδων της οικονομίας απαιτεί ορθολογικό σχεδιασμό, έξυπνη εφαρμογή μέτρων, πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ και πολλαπλασιασμό των test». Ο κ. Αρβανιτίδης επανέλαβε την ευχή οι ρυθμίσεις απλοποίησης να εφαρμοστούν στο πεδίο της καθημερινότητας για την πραγματική διευκόλυνση των επιχειρήσεων και του εμπορικού κόσμου, αλλά ταυτοχρόνως να υπάρχουν πιο μετρημένες και πιο προσεκτικές δηλώσεις των Υπουργών της Κυβέρνησης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε επίσης σε Τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θυμίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που έρχονται για τις παρατάσεις στις “ταρίφες” και στις προθεσμίες υλοποίησης των έργων ΑΠΕ τις είχε προτείνει ο ίδιος στον προηγούμενο Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη από πέρσι καθώς ήταν ολοφάνερο από πέρσι ότι με τις συνθήκες της πανδημίας που επικρατούσαν και επικρατούν ακόμα στην χώρα θα ήταν άδικο να μην δοθούν αυτές οι παρατάσεις.

Ήταν ολοφάνερο ότι δεν προλάβαιναν να ολοκληρωθούν και να συνδεθούν στο δίκτυο κάποια έργα ΑΠΕ, που ήταν σε φάση εξέλιξης. Και ήταν πέρα για πέρα ακατανόητη η στάση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου που κώφευε σε αυτές τις εκκλήσεις της αγοράς αλλά και τις δικές μας.

Έστω και τώρα που δόθηκαν είναι θετικές. Είναι θετικό επίσης και το ζητούσε το Κίνημα Αλλαγής να στηριχθούν τα «μικρά» φωτοβολταϊκά και οι  Ενεργειακές Κοινότητες και σωστά πάει πιο πίσω για το 2022 η υποχρέωση των Ενεργειακών Κοινοτήτων να μπαίνουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Περιμένουμε όμως και άλλα βήματα στην κατεύθυνση όχι της άκριτης προστασίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων αλλά στην στοχευμένη στήριξη αυτού του εργαλείου ενεργειακής δημοκρατίας, σημείωσε ο κ. Αρβανιτίδης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής έθεσε επίσης στον Υπουργό Ανάπτυξης το κυρίαρχο πολιτικό ερώτημα είναι αν η Κυβέρνηση έχει πραγματικά ένα σχέδιο για την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας όχι μόνο σε επίπεδο ναυπηγικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά και στο επίπεδο της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης σε αυτόν τον τομέα. Χαρακτήρισε ατυχείς ορισμένες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης που είχε αναφερθεί σε …καταστροφικά σενάρια στην περίπτωση μη κατάθεσης πρότασης από την αμερικανική πλευρά και πρότεινε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια Γαλάζια Στρατηγική με στόχο να καταστεί η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο αναφοράς ναυτιλιακών και ναυπηγικών σπουδών, καινοτόμων τεχνολογιών στα πλοία του 21ου αιώνα, που θα κινούνται σε λίγα χρόνια με άλλα εναλλακτικά καύσιμα κλπ. Και όλα αυτά να έρχονται να εφαρμόζονται σε σύγχρονα ναυπηγία και επιχειρήσεις με εξειδικευμένο και υψηλά αμειβόμενο προσωπικό. Καλό λοιπόν είναι να υπάρχει ένας ορίζοντας και μια «Γαλάζια Στρατηγική» που να βλέπει πιο μακριά και όχι μόνο τα επόμενα 5-10 χρόνια ή τις επόμενες 5-10 φρεγάτες και πλοία..

 

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, τόνισε ότι:

«Είμαστε υπέρ των ανοιχτών διαύλων και της συνέχισης των διερευνητικών επαφών σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών αλλά με μια συγκεκριμένη ατζέντα και έναν συγκεκριμένο ορίζοντα: Την ειρηνική επίλυση της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η Τουρκία όμως θέλει να αλλάξει το πλαίσιο αυτών των συζητήσεων και η ελληνική πλευρά δυστυχώς δείχνει αμήχανη και δίνει αντιφατικά μηνύματα. Η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από το ασφυκτικό πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών και θέλει να ανοίξει ευρύτερη διαπραγμάτευση για όλα και συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις συντηρώντας την ένταση με την χώρα μας από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη. Θέλει να δείχνει ότι κάνει διάλογο μόνο με την Ελλάδα παραγκωνίζοντας την Ε.Ε., που είδαμε σε τι εκτίμηση έχει τους επικεφαλής της. Έτσι νιώθει πιο ισχυρή και δεν θέλει…τρίτους στα πόδια της. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και όχι σπασμωδικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα ενόψη της άτυπης 5μερούς για την Κύπρο».

 

Αφήστε ένα σχόλιο