Μετά τη χθεσινή ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την κατάθεση τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του μεσοπροθέσμου, η οποία αφορά την ΔΕΠΑ, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας της ΔΗ.ΣΥ. Γιώργος Αρβανιτίδης ζητά με ερώτησή του πλήρη και αναλυτική ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί.
Ακολουθεί η Ερώτηση:
Θέμα: Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Κύριε Υπουργέ,
Μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ εξακολουθεί να παίζει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο, τόσο στην ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της χώρας, όσο και στην ανάπτυξη κρίσιμων ενεργειακών υποδομών ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Με μερίδιο στην αγορά φυσικού αερίου που ανέρχεται στο 70%, η ΔΕΠΑ συνεχίζει να διαχειρίζεται τις διακρατικές συμβάσεις αερίου, ενώ παράλληλα, αναπτύσσει έργα εθνικής και ευρύτερης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας, όπως είναι ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας (ΠΟΣΕΙΔΩΝ), και ο αγωγός EastMed για την άμεση μεταφορά αερίου της Ανατολικής Mεσογείου στην Ευρώπη.
Εσχάτως, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις/διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενός σχεδίου που αφορά στο μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ και την ιδιωτικοποίησή της. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, παρά τις επιγραμματικές σας αναφορές, δεν έχει αποσαφηνιστεί το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά φυσικού αερίου, γενικότερα, αλλά και οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη όλων των σημαντικών έργων στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, ειδικότερα.
Η Κυβέρνηση, οι δανειστές και οι παράγοντες της αγοράς, αναμφισβήτητα, είναι ενήμεροι για τις προαναφερόμενες εξελίξεις, τις οποίες άλλωστε οι ίδιοι διαμορφώνουν, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτές. Δυστυχώς, όμως απόντες από τις εν λόγω διαδικασίες, για άλλη μια φορά επί των ημερών σας, φαίνεται πως είναι η ελληνική κοινωνία και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με έγκριτα δημοσιεύματα (Καθημερινή, Το Βήμα, Εnergypress) αναδεικνύονται πολλές πτυχές στο συγκεκριμένο ζήτημα που χρήζουν και αυτά απαντήσεων όπως:
- Το γεγονός ότι προκειμένου να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προηγούμενη εξαγορά του ποσοστού της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ.
- Ότι το τίμημα της εν λόγω εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 150 εκ. ευρώ, ποσό που ακούγεται ιδιαίτερα υψηλό και ότι προέκυψε λόγω των ασφυκτικών χρονικών πιέσεων.
- Ότι σημαντικός αριθμός εξωτερικών συμβούλων εργάστηκε με ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές για το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ και πως το “success fee” για τους δύο συμβούλους (Rotchild και Alpha Bank), θα ανέλθει σύμφωνα με τις πληροφορίες στα… 4 εκατ. ευρώ.
Επειδή, δεν πρέπει να ξαναδούμε την εξέλιξη μιας αποτυχημένης και επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον διαδικασίας, όπως αυτή της ΔΕΗ, ζητώ μια άμεση και εκτενή ενημέρωση για όλα τα ανωτέρω αδιευκρίνιστα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Ποια ακριβώς είναι η τελική συμφωνία για το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ;
- Σε ποιο στάδιο, ακριβώς, βρίσκεται η διαδικασία εξαγοράς του ποσοστού της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ και κατά πόσο αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ;
- Επιβεβαιώνετε την πληροφορία για την τιμή εξαγοράς του ποσοστού της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ και σύμφωνα με ποια κριτήρια και βάσει ποιας διαδικασίας προέκυψε το συγκεκριμένο τίμημα; Οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ έχουν λάβει γνώση των ανωτέρω και έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους;
- Ισχύουν οι πληροφορίες για το ύψος της αμοιβής των εξωτερικών συμβούλων, εάν όχι ποιο είναι αυτό, και ποιοι είναι εν τέλει αυτοί οι σύμβουλοι;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αρβανιτίδης